Gęstość energetyczna, czyli jak chudnąć jedząc więcej.
827
Gęstość energetyczna: TABELA
Zastanawiasz się, jakie produkty mają niską, a jakie wysoką gęstość kaloryczną?
Zauważono, że niska gęstość kaloryczna wynika z dużej zawartości wody w danym pokarmie, a wysoka z obecności w nim tłuszczu i cukrów.
W związku z tym, do grupy żywności o niskiej gęstości energetycznej zaliczymy:
warzywa (większość zielonych warzyw, ponieważ składa się głównie z wody, błonnika i bardzo małej liczby węglowodanów),
większość owoców (głównie te o niskiej zawartości cukru, a dużej zawartości błonnika i wody),
chudy nabiał (m.in. odtłuszczone mleko, jogurty naturalne),
drób i białe ryby,
produkty pełnoziarniste,
a do produktów gęstych kalorycznie:
słodycze,
sery,
żywność wysoko przetworzoną i fast foody,
tłuste mięsa.
Najważniejsza zasada utrzymania odpowiedniej masy ciała, to spożywanie takiej ilości kalorii, jakiej potrzebuje organizm. Znacznie łatwiej jest to osiągnąć, opierając dietę na produktach o niskiej gęstości energetycznej
Comments are closed.